Показатели и елементи на водата

Li – литий е алкален елемент оказващ успокояващо действие върху нервната система на човека.

Na – натрият е важен за обмена на вода между клетките и междуклетъчната среда. Той също е важен за работата на мускулите, спомагайки за съкращаването им.

K – калият е важен за регулирането на вода в клетките. Той поддържа осмотичното налягане. Калият спомага за предаването на нервни импулси и свиването на мускулите, също така и за поддържане баланса на течностите в организма, предпазвайки ни от дехидратация или пък от задържане на течности.

Са – калцият изгражда костите и зъбите на човек. Недостигът може да доведе до остеропороза. Спомага и за мускулната активност, както и за предаването на сигнали по нервите.

Mg – магнезият е важен за костите и клетките, особено за мускулните. Той спомага за подобряване на мускулното и нервно равновесие. Заедно с калция – (Са), доставя електричество към сърцето. Спомага за потискане на апетита и в този смисъл е много полезен за хранителни диети.

Калцият заедно с магнезия в съотношение 2:1 са най-добрата комбинация от минерали, спомагащи за изграждане и заздравяване на костите.Той е един от най застъпените минерали в човешкия организъм.

Cl – заедно с натрия, хлорът формира обикновената готварска сол. Прекомерната доза от нея е вредна, но липсата й също може да доведе до сериозни проблеми. Хлорът и натрият запазват осмотичното налягане в клетките. Като част от стомашната киселина, те играят важна роля при храносмилането.

SO4 – сулфатите са важни за поддържането на жизнени, гъвкави клетки,стимулират функциите на жлъчния мехури и улесняват храносмилането. Те също така са част от много ензими.

HCO3 – хидрокарбонатна група (или бикарбонатна) – спомага да се поддържа киселинния баланс в стомаха и вътрешните органи и следователно подобрява храносмилането.

H2SiO3 – метасилициева киселина – високото съдържание на метасилициева киселина е предпоставка за противодействие срещу процесите на стареене. Счита се, че силицият допринася за по-здрави кости, по-добра кожа и по-гъвкави стави.

F – докато доскоро се смяташе, че флуорът подпомага образуването на зъбите и намалява кариесите, но сега Световната здравна организация приема, че нива над 1,5 мг. на литър не се препоръчват за деца до 7 годишна възраст. На тази основа, чрез член 4 от Директива на Европейската Комисия № 2003/40/ЕК от 16.05.2003 г., се въведе следната регулация:
“… Член 41. Натурални минерални води с концентрация на флуор, надвишаваща 1,5 мг/л, трябва да имат в етикета си думите “съдържа повече от 1,5 мг/л флуор; не е подходяща за редовна консумация от бебета и деца до 7-годишна възраст…”.
Тази регулация е приета с наредба в Република България и ще влезе в сила от началото на 2006 г.

pH е показател за киселинност или алкалност на водата.В случай че pH на водата е от 0 до 7 същата се определя като киселинна над 7 -като алкална или така наречените живи води. Най-добре е минералните води да бъдат максимално близко до 7, т.е.да са неутрални.Леко алкалните минерални води са отлично тонизиращо и стимулиращо средство.

Електропроводимост – електропроводимостта се дължи на минералите, разтворени във водата. Само дестилираната вода има нулева електропроводимост. Наличието на минерали във водата придава добър вкус на минералната вода. Водата с добър вкус най-често е с електропроводимост в границите от 300 до 600 µs/cm.

Публикувано в Полезно
Поръчай по телефон