Колко и каква вода да пием?

How-much-water

Прием от 1.5 до 2 литра течности на ден препоръчват лекари и специалсти за здраво тяло. Най-добре е да се редуват различни видове води: минерална, трапезна и изворна.

Внимавайте с водите, които са силно минерализирани, предупреждават специалистите. Това важи особено за хора с бъбречни проблеми. Ако се прекалява, водата води до проблеми. От друга страна минералните води лекуват много болести. Около 70 % от българските минерални води са слабоминерализирани и с предимно алкална реакция. Те имат ниска концентрация на въглероден двуокис и по тази причина са с ниско солево съдържание. Предимства на българските минерални води са чистотата и тяхната неуязвимост по отношение на органични замърсители.

Специалистите са категорични – изворната вода е елексир за тялото. Усещането да пиеш чиста, кристална и освежаваща вода е несравнимо. Водещи педиатури у нас препоръчват изворните и трапезни води, обработени по метод на обратна осмоза, като единствен продукт, който може да се консумира от новородени и съвсем малки деца. Основание за това дава слабата минерализация и ниското съдържание на натрий. За разлика от останалите води изворната и трапезната вода спокойно може да се използва за ежедневна употреба в неограничени количества. Изворната вода се добива от по-плитки подземни източници, които са защитени от замърсяване. Тази вода е с температура под 20 градуса по Целзий. Минералните води се добиват от дълбоки, защитени от замърсяване водоизточници, с температура доста над 20 градуса по Целзий. Трапезната вода, обработена по метод на обратна осмоза е вода, пречистена през филтърна система, което гаранитира премахване на вируси, микроби, бактерии, хлор, пясък и други едри и дребни замърсители.

Най- голямо приемущество за изворните и трапезните води е, че съдържат много по-малко минерални вещества: желязо, флуор, хлор, натрий, като по този начин са подходящи за всяка възрастова група. Бутилираната изворна и трапезна вода може да се дава на децата без преваряване. Здравното министевство обаче препоръчва все пак тя да се преварява, за да не попадат в нея микроби от бита след отварянето на бутилката.

Минералните води са полезни с това,че снабдяват организма с ценни вещества, които намаляват риска от някои заболявания. Флуоро-съдържащите води предпазват от зъбен кариес и остеопороза, подходящи са за юноши и жени над 40 год. Възраст. Някои минерални води се отразяват добре на хора, които страдат от стомашно-чревни заболявания.
Специалистите препоръчват хората да сменята от време на време минералната вода с трапезна, изворна и чешмяна.

Няколко начина да бъдем винаги хидратирани:

  • Приемайте редовно вода в малки количества през целия ден;
  • Пийте вода със стайна температура;
  • Пийте вода и течности преди да сте усетили жажда;
  • Приемайте повече течности при високи температури на околната среда, по време или след усилена физическа дейност.
  • Пийте вода с всяко ядене.
Публикувано в Полезно
Поръчай по телефон